Struțul

Struțul

Struțul este cea mai mare pasăre de pe pământ. Cu o înălțime ce poate depăși doi metri și jumătate și o greutate de peste 120 de kilograme, această uriașă vietate trăiește pe Terra încă de pe vremea dinozaurilor. Fosilele struților descoperite în Africa au o vechime de 120 de milioane de ani.

Deși are aripi, acestea sunt mici în comparație cu greutatea și înălțimea, astfel încât struțul nu poate zbura. În schimb, picioarele foarte lungi, terminate cu două gheare puternice(unicat în lumea păsărilor), sunt adaptate la alergat, struțul putând atinge în fugă o viteză de 60 de kilometri pe oră.

În prezent, există trei specii de struți, nici una dintre ele nefiind pe cale de dispariție: struțul african, întâlnit în savanele și zonele deșertice din centrul Continentului Negru, nandu - "ruda" mai închisă la culoare din America de Sud și emu - sau struțul australian – mai mic decât cel african și lipsit de creastă.

Dintre toate speciile, doar struțul african mai trăiește în libertate, ceilalți fiind domesticiți și crescuți în ferme. Aceste crescătorii au apărut la jumatatea secolului XIX, pe de o parte pentru a combate dispariția struților din cauza vânătorii și pe de altă parte deoarece aceste păsări sunt blânde și ușor de domesticit.

Viața în libertate a struțului african are o singură particularitate față de cea a unei păsări obișnuite: nu presupune zbor. Alergătorul înaripat se hrănește în principal cu plante, semințe, fructe și insecte. Ocazional, "gustă" și resturile de animale rămase de la masa prădătorilor carnivori.

Struții pot supraviețui perioade lungi fără apă, dar – când au ocazia – le place să se bălăcească în oazele sau în bălțile din savana tropicală. Struții trăiesc în grupuri mari, de până la 50 de membri, deseori în compania turmelor de antilope și zebre. Cuibul, săpat cu ghearele direct în pământ, este folosit în comun de mai multe femele, care depun – fiecare – între 15 și 60 de ouă anual(aproximativ 12 o dată).

Uriașele ouă au o lungime de până la 20 de centimetri și o greutate de un kilogram și jumătate. Când cuibul este prea plin, fiecare femelă rostogolește în afara gropii o parte dintre ouă, care nu vor fi clocite și se vor usca.

Mama-struț are un simț foarte dezvoltat, recunoscându-și ușor propriile ouă față de cele ale altor femele, știind astfel să le aleagă pe cele pe care le abandonează. La ieșirea din ou, puii măsoară 25 de centimetri înălțime, au dungi bej sau maro pe corp, ajungând la maturitate după 2-3 luni, sub îngrijirea atentă a struțului mascul.

Penele atât de căutate ale struților sunt în general cele închise la culoare(de la maro până la negru), masculii având și pene albe, foarte lungi, pe aripi și coadă. Deși nu îi folosesc la zbor, aripile au o mare importanță pentru struț: țin de cald în perioadele friguroase și "fac vânt" atunci când temperatura este ridicată; de asemenea, mișcarea aripilor sus-jos(ca și cum ar zbura) crește foarte mult viteza de alergare și amenință adversarul în "luptele" dintre masculi.

La capitolul viteză, struțul este printre cele mai rapide vietăți terestre, putând depăși în alergare chiar și antilopele. Cele două gheare de la fiecare picior sunt foarte puternice, bine adaptate pentru alergat, dar și pentru apărare. Struțul poate omorî chiar și puii de lei sau alți struți care le pun în pericol cuibul.

Şi o dezmințire: struțul nu își bagă capul în nisip! Această legendă este o exagerare a realității că, în unele cazuri, pentru a nu fi văzut de la depărtare de prădători, struțul se ascunde în tufișurile înalte de iarbă, îndoindu-și gâtul atât de mult, încât capul ajunge aproape de pământ.

Deoarece se adaptează foarte repede la condițiile de captivitate și este considerat "vietate foarte prietenoasă", struțul a fost domesticit și crescut în ferme speciale încă de la jumătatea secolului trecut. Are nevoie cam de 3,5 kilograme de hrană pe zi, apă și mult loc pentru a alerga în voie!

Se înmulțește foarte ușor și este extrem de rezistent la orice condiții de climă sau temperatură, putând trăi până la 70 de ani. Deși acum 150 de ani se punea problema dispariției lor, în prezent există pe glob mai mult de două milioane de struți(în libertate sau domesticiți).

Pielea de struț este foarte căutată ca materie primă pentru îmbrăcăminte și încălțăminte, în timp ce penele sunt accesorii des întâlnite în lumea modei(sau se folosesc la șters praful!). Carnea este, de asemenea, o delicatesă, fiind considerată mai sănătoasă decât cea de pui sau de curcan.

Ouăle sunt foarte gustoase, iar găoacea este folosită ca obiect de ornament, comerțul cu ouă de struț încondeiate fiind dezvoltat mai ales în America de Nord. De asemenea, triburile africane folosesc găoacele ca pe niște vase în care își păstrează apă de băut sau pentru spălat.

Articole înrudite
Animale
Despre Tarantule

11.05.2020 | 15 vizualizări

Despre Tarantule

Numele de tarantulă în sine este o generalizare nefericită tolerată de mulți ani. Exista o tarantulă adevărată: un paianjen mic din sudul Europei care era în special prolific în apopierea orașului Ta…

Animale
Mangalița - specie rară de porc cu blană creaţă

10.05.2020 | 14 vizualizări

Mangalița - specie rară de porc cu blană creaţă

Rasa de porc domestic Mangalița este de proveniență sîrbă și maghiară. Ea este protejată de lege în Ungaria și considerată ca făcând parte din patrimoniul național maghiar.

Animale
Kakapo – unica specie de papagali din lume care nu zboară

11.11.2019 | 240 vizualizări

Kakapo – unica specie de papagali din lume care nu zboară

Papagalul din Noua Zeelandă Kakapo, unica specie de papagali din lume care nu zboară, locuiește exclusiv în Noua Zeelandă.

Animale
De ce pupila ochilor la animale, este atât de diferită?

26.10.2019 | 277 vizualizări

De ce pupila ochilor la animale, este atât de diferită?

Dacă o pupilă alungită oferă un control mai bun al cantităţii de lumină care cade pe ochi, atunci orientarea acesteia nu ar avea importanță!

Animale
Pițigoi cu coada lungă – o creație fermecătoare a naturii

23.10.2019 | 497 vizualizări

Pițigoi cu coada lungă – o creație fermecătoare a naturii

Surprinzător sau nu, există și animale magnifice pe teritoriul Rusiei, care în frumusețe pot concura cu cele mai impresionante specii. Un exemplu în acest sens este pițigoiul cu coada lungă (pițigoiu…

Animale
Râsul Canadian – Cât de frumos este! și ce labe puternice are!

18.10.2019 | 301 vizualizare

Râsul Canadian – Cât de frumos este! și ce labe puternice are!

Râșii Canadieni sunt un adevărat dar al naturii, mărimea acestor pisici este jumătate din cea a râși-lor obișnuiți, dar au o blană cu mult mai moale și pufoasă decât oricine altcineva.