Pițigoi cu coada lungă — o creație fermecătoare a naturii

Pițigoi cu coada lungă — o creație fermecătoare a naturii

Surprinzător sau nu, există și animale magnifice pe teritoriul Rusiei, care în frumusețe pot concura cu cele mai impresionante specii. Un exemplu în acest sens este pițigoiul cu coada lungă (pițigoiul codat), sau locotenentul, care trăiește în regiuni vaste din Asia și Europa, precum și în Siberia și pe teritoriul fostei URSS.

Cel de-al doilea nume, locotenentul la primit, datorită aspectului exterior. Pițigoiul coadat arată ca o minge pufoasă cu coada lungă, asemănătoare lingurii codaș. Apropo, pasărea nu este atât de mare - lungimea corpului său fără coadă este de doar 6-7 centimetri, iar greutatea ei abia ajunge la 10 grame. În ciuda dimensiunilor mici, pițigoiul cu coada lungă a stăpânit suprafețe destul de mari.

Acestea sunt păsări foarte prietenoase care nu se ceartă niciodată cu alte specii. Pițigoilor cu coada lungă nu le place într-adevăr singurătatea, așa că cel mai adesea pot fi găsite în stoluri. Aceste păsări chiar dorm împreună, așezându-se una lângă alta pe crengi și menținând astfel căldura.

Pițigoiul codat în sezonul de reproducere (primăvara și vara) se hrănește cu diverse nevertebrate, mai ales cu insecte, larvele și ouăle lor, și cu păianjeni. În timpul iernii consumă și diverse tipuri de semințe. Distrugând un număr enorm de insecte dăunătoare, este o specie folositoare în silvicultură.

Printre altele, pițigoii cu coada lungă sunt niște meșteșugari pricepuți. Cuibul are forma unui sac și este instalat la înălțimi între 1 și 6 m în coroana unor arbori la locul de bifurcare al crengilor verticale sau în apropierea tulpinii. Adesea, în structura cuibului intră și crenguțe din apropiere. Intrarea în cuib este mică și rotundă, fiind așezată lateral, în treimea superioară a construcției. Cuibul este constituit de ambii parteneri, el este făcut din mușchi, păr de animale și pânză de păianjeni, având la partea exterioară licheni și scoarță de arbori, mai ales de mesteacăn. În interior este căptușit cu pene și fulgi. Construcția durează aproximativ trei săptămâni.

Depune o singură pontă pe an, mai rar două. Ponta constă din 7-13 ouă și este depusă de la sfârșitul lui martie până la începutul lui aprilie. Incubația durează 12-16 zile. Clocește cu precădere femela hrănită de mascul. După eclozare, puii rămân în cuib, fiind hrăniți de părinți timp de 14-18 zile. După ce părăsesc cuibul ei depind de hrana găsită de părinți încă două săptămâni. Familia rămâne împreună și peste iarnă, hoinărind în căutare de hrană.

Foto
Distribuie prietenilor